Zaterdag stond in de Westhoek met de Great War Remembrance Cyclo een volgende manche van de Etixx Classics Tour op het menu. Ongeveer 1.600 sportievelingen namen deel.

De Great War Remembrance Cyclo is een unieke combinatie tussen koers en historiek met start en aankomst in Ieper. De deelnemers konden kiezen uit vier afstanden: 48 km, 83 km, 112 km of 182 km. Het was een mooi weertje met ideale fietsomstandigheden.
 
Het parcours ligt in de Westhoek met historische herdenkingsplaatsen zoals het Tyne Cot Cemetery, de Ijzertoren, het Paschendale Memorial Park en uiteraard de Menenpoort. De passage dwars door Flanders Field geldt als een symbolische verwijzing naar de Groote Oorlog. Half-verharde stroken (plugstreets) voegen dat extra tintje toe aan de omloop.

Wie koos voor de 112 of 182 km kreeg daarbovenop nog eens een passage in het Heuvelland met de Kemmelberg als uitschieter. Elk van de 4 afstanden eindigde met de kasseistrook Palingbeek, een stevige hindernis waar je nog eens stevig aan de boom kon schudden. De sfeer onder de wielertoeristen zat opperbest en alles verliep uitstekend.

Een verzekering, seingevers, uitgebreide bevoorrading, technische bijstand, douches en kleedkamers, parcoursstickers, signalisatie, medische service, koffie en een massage na de finish behoorden allemaal tot het deelnamepakket van dit schitterend evenement.